Börja träna på gym?

Många ger i nyårslöfte att börja träna och det är alltid många nya medlemmar på gym runt om i landet så här års. Därför tänkte jag ge lite tips på vad man ska tänka på när man ska välja gym, för er som bor i en stad där det finns flera att välja mellan.

Men först och främst måste man ju tänka över varför man vill börja träna på gym. Många tycker att det är dyrt att träna på gym men jag håller inte med om det. Man kan lätt gå och köpa pizza, smågodis och hyra en film och lägga 150 kr på det, men man vill inte lägga 4oo kr i månaden på sin hälsa. Det är ett konstigt resonemang. Om det är något man ska lägga pengar på är det väl sin hälsa och sitt välmående?

Att bli snygg/smal ska inte vara huvudmålet med träningen för då blir det oftast tungt att ta sig till gymmet. Att må bra, vara frisk, glad och stark är bättre mål för träningen. Dessutom ska träningen vara det som är positivt i livet, dvs man ska känna det som lite lyxigt att gå och träna och få njuta en timme av att röra på sig. Att äta onyttigt ska inte vara det lyxiga som man unnar sig.

Sen är det ju det här med träningskompis. Behöver du någon som följer med dig gymmet? Och vad gör du om han/hon inte tränar? Går du själv eller stannar du också hemma? När jag skulle börja träna på gym 1999 var vi ett gäng som skulle börja. Redan första veckan skyllde de på huvudvärk, hosta, snorig mm. Och så fortsatte det. Till slut gick jag i stället själv och tränade och jag är den enda som fortfarande tränar. Stammisarna på mina pass, dvs de som alltid är med, kommer alltid själva. De har lärt känna de andra som går på passet och vi stannar kvar och tar en kaffe och pratar lite efter passet. Kanske är det bättre att bestämma sig för att gå själv och verkligen träna än att gå med en kompis och bara gå om den andra också går?

Om du nu är motiverad och taggad att börja träna på gym och har chansen att välja mellan olika, finns det några saker du kan tänka på.

 • Välj ett gym som har de pass du vill gå på. Vill du gå på danspass måste det finnas. Vill du gå på BodyPump måste det finnas osv. Om inte dina favoritpass finns spelar det ingen roll hur billigt eller nära hemmet det än är för du kommer aldrig få den riktiga träningsglädjen. Träning = glädje.
 • Undvik gym med 10-kort. Nä, jag skojar inte. De gymmen tror ju inte på sin egen vara + att de bara är ute efter dina pengar. Alla gym måste ha en tydlig vision för sin verksamhet och den kan ju inte vara att kunderna ska träna oregelbundet/10 ggr om året. Visionen måste vara regelbunden träning för det är det enda som ger resultat. Tränar du 10 ggr på ett år kan du lika gärna lägga pengarna på något annat. Då är det inte gymkort du ska lägga dem på. Lägg dem på något du har nytta och glädje av i stället.
 • Seriösa gym låter dig testa varan först. En gratisvecka eller fler där du får testa passen och se vilken typ av folk det är som tränar där. Om du ska binda upp dig på ett år gäller det att du trivs också.
 • Hur är folket som jobbar på gymmet? Säger de hej och hejdå i receptionen? Lär de sig ditt namn eller är du bara en i mängden? Visst är det skillnad på små och stora gym så vilket är viktigt för dig? Och ett stort gym kanske inte kan lära sig ditt namn men de kan ju ändå hälsa och säga hejdå till dig. Tycker du om instruktörerna? Är de utbildade? Trivs du på passen? Är det roligt att träna där? Känner du dig välkommen? Finns det personer som hjälper dig och svarar på dina frågor?
 • Om du har flera olika gym att välja mellan så jämför vad de har att erbjuda. Kolla inte på månadssumman utan kolla också vad som faktiskt ingår. I det dyrare gymmet kanske det ingår en personlig hälsocoach, de kanske har större utbud av pass, större gym med fler maskiner, bättre öppettider osv. Vad får du för dina pengar?

Och när du väl har valt gym och börjat träna kom ihåg att träning är glädje. Har du inte kul när du tränar kommer du inte att fortsätta. Testa många olika pass för att hitta just det du vill göra. Träning blir roligt när man känner att man har hittat sin grej och när man börjar lära sig tekniken och kan hänga med lättare. Det är alltid segt i början. Ge det lite tid.

För att du inte ska bli en av alla dem som slutar träna i april måste du få in den regelbundna träningen och ha hittat glädjen i träningen innan dess. När du tränar regelbundet och börjar känna resultat, blir starkare, piggare och gladare – det är då som träningsglädjen infinner sig. Att träna på gym är bland det roligaste jag vet och jag hoppas att ni är fler som hittar den glädjen i år.

Ha ett trevligt träningsår! Och kom ihåg som ett mantra: träning = glädje

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Cecilia

   /  2 januari, 2008

  Tack för alla kloka tankar! Precis vad jag behövde – lite inspiration!

  Svara
 2. Skolfröken

   /  3 januari, 2008

  Mycket goda råd!

  Svara
 3. *Malin*

   /  3 januari, 2008

  Cecilia och Skolfröken – vassego! Och iväg och träna nu. 🙂

  Svara
 4. Fröken Nina

   /  3 januari, 2008

  Exakt, man ska träna sådant man tycker är kul, annars blir det ju bara en pina.

  Svara
 5. Fröken J

   /  4 januari, 2008

  Genomtänkt och bra! Kan bara hålla med föregående – kloka råd!

  Svara
 6. *Malin*

   /  4 januari, 2008

  Nina – precis. :-)Fröken j – Tack, tack. Hoppas att det kan peppa och inspirera någon. 🙂

  Svara
 7. Mycket bra inlägg, inspiration o viljestyrka, det är lösningen, samt att ha mål att gå mot. Sätt upp ett litet mål, inte för stort, ch sen öka hela tiden!!

  Mvh Daniel Arvidsson

  Svara

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 • *Malins paradis*

  "Paradise is where love dwells"
 • *Om mina foton*

  Alla bilder här på bloggen är tagna av mig om inget annat anges. De får inte användas utan min tillåtelse.
 • Vi har två exalterade barn här hemma. Embla har tjatat hela dagen om nääär ska vi klä granen? 😄 Och när det gäller julgran är det all in som är mottot för barnen, och de får göra precis som de vill med den. I år testar jag att ta upp mammas stora halmbock, men den får stå gömd lite bakom så inte nyfikna barnhänder kan pilla för mycket.
Jag överraskade också barnen med ett litet julhus. Ett bageri där de åker tåg runt runt runt. Gissa om de gillar det? 😄 Nu har äntligen våra fina isbjörnar fått sin plats. ❄️ Livet är verkligen tvära kast, och det kan vara skönt ibland.
I går var jag bjuden på fest till två väldigt kära vänner och det var skönt att få umgås, äta god mat och skratta och för några timmar glömma bort dagens datum. Jag somnade med en glad känsla i magen, och jag och värdinnans bror vann dessutom kvällens musik quiz. ✌🏻 Och kvällens tre (!) efterrätter var alldeles fantastiskt goda. 
Att äta hotellfrukost ensam funkar bra när man har en bok att läsa i under tiden. En bok och en kaffe är ju bästa kombon. 
Nu ska jag handla lite fler julklappar innan jag åker hem till familjen igen. Som jag längtar efter varma kramar från dem nu. ❤️ I dag är det 17 år och 1 dag sedan jag pratade med min mamma. Ett dygn senare fick jag bud om hennes död. Hon satt i rullstol efter bilolyckan och fick proppar i benen, och just den här proppen vandrade upp och satte sig i lungorna. Grannfrun hittade henne på köksgolvet, förmodligen bara ett par timmar efter att hon dött.
Jag brukar göra den här dagen till en minnesdag snarare än en sorgedag, men det här året har sorgen blossat upp igen. Det går ju i vågor det där. Just i dag känner jag mig ledsen och hudlös. 
Jag tror att det är för att jag själv närmar mig åldern hon var i vid olyckan. Hon vara bara 45 år när det hände och dog när hon fyllt 50. Jag har nära vänner som är 50 och lever livet fullt ut. Så mycket hon har gått miste om. Det gör mig oändligt ledsen att tänka på.
Hennes död har definitivt gjort att jag ser till att göra det jag vill göra NU. Jag älskar att resa och därför ser jag till att göra de resor jag vill. Jag vill umgås med min familj så mycket jag bara kan, skapa minnen för mina barn. 
Jag önskar så att hon hade fått uppleva sina barnbarn. Embla pratar ofta om sin mormor och säger att när hon sjunger hör nog mormor henne. Vidar kan också nämna mormor ibland och inkludera henne när han räknar upp människor han älskar. Hennes minne lever kvar här hos oss.
Just i dag ska jag åka till Värnamo och sova på hotell och det känns lite tufft att vara utan min familj. Jag ska åka till graven och tända ljus, åka förbi lägenheten där hon bodde och titta upp mot hennes fönster. Det känns fortfarande konstigt att någon annan bor där. 
Men först ska jag bläddra i fotoalbum med mina barn. Och minnas.
❤️mamma❤️
 • *Kategorier*

 • *Malins arkiv*

 • *Admin*