Fem värstingar

De flesta av oss vill nog gärna äta bra, giftfri mat. Men det kan vara svårt att bryta vanor, att välja ekologiskt i stället för det man brukar köpa. Vi är vanedjur, så är det bara.

Om du känner att du skulle vilja bli lite mer ekologisk, vilja bidra till en renare värld och ett mer giftfritt liv har Naturskyddsföreningen satt ihop en lista med Fem värstingar. Om du väljer att sätta dessa fem på din egen lista över varor du handlar ekologiskt, har du kommit en liten bit på vägen. Baby steps, baby steps.

När jag läste listan insåg jag att vi alltid köper ekologiskt av just dessa fem varor. Jag har läst en massa om just dessa varor och vi har tagit steget från att ibland köpa de ekologiska varianterna till att alltid göra det numera. När det gäller kaffe har ICA ett eget ekologiskt kaffe för ett mycket bra pris som vi alltid köper – gott är det också så klart! Dessutom har ICA (i alla fall den ICA-affär som vi handlar i) börjat sälja ekologisk potatis som plockvara vilket gör det mycket smidigare att handla. Bland de tre plockpotatisar de erbjuder är alltså en av dem ekologisk, och det blir ett enkelt val som konsument att välja den framför de andra.

När det gäller vindruvor har vi slutat handla det helt, men bananer köper vi fortfarande – fast då ekologiska. Kött äter vi ju inte här hemma, i så fall kyckling och rätt så sällan. Just kött är en stor miljöbov och att dra ner på sin köttkonsumtion är en stor grej man kan göra för miljöns skull. Man måste inte äta kött varje dag, eller hur?

Sist men inte minst – mejeriprodukter. Vi dricker inte mjölk här hemma, men jag vill ha en liten skvätt i kaffet och väljer då den ekologiska 3 %-mjölken. Vi köper en del turkisk yoghurt och då blir det alltid den ekologiska varianten. Den är krämig och perfekt till mellanmålet eller som bas för en god sås/röra.

Se – 5 varor som kan göra skillnad. Små val i vår vardag som kan göra stor skillnad för vår vackra planet.

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Skönt att veta att även de små sakerna räknas. Vi väljer ekologiskt så långt det går – kaffe, grönsaker, bananer och annan frukt, mejerivaror, mjöl och gryn – där finns det ju ett stort utbud. Det händer att vi köper vindruvor, men där ska jag nog tänka om.

  Svara
  • Det är mycket lättare att välja ekologiskt nu när det finns ett så stort och bra utbud, många gånger inte heller mycket dyrare. Jag hade heller ingen aning om just vindruvor innan, men det gäller ju även russin och vin därmed. Russin är något vi ofta ger till små barn så många rekommenderar numera att man ska ge ekologiska russin till barn pga den höga gifthalten. Men visst är det sjukt? Hur kan vi ha gått så långt att vi besprutar vår mat så mkt att den inte går att äta? 😦

   Svara

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 • *Malins paradis*

  "Paradise is where love dwells"
 • *Om mina foton*

  Alla bilder här på bloggen är tagna av mig om inget annat anges. De får inte användas utan min tillåtelse.
 • Nu är det dags! Hej då köket! Vattnet är avstängt, skåpen tomma och i kväll flyttar vi ut matbordet och börjar riva. I helgen är det jobba, jobba, jobba som gäller. 💪🏻
Hej då grönt kakel, dörrar som inte går att stänga, trasiga luckor, gammalt plastgolv! Och välkommen vårt nya fina kök! 😍 My god som jag längtar efter lådor som man faktiskt får plats med saker i. Att kunna lägga en ballongvisp i en låda utan att lådan då fastnar. Eller att slippa ställa grytor på snedden. Eller helt enkelt bara att kunna STÄNGA skåpsluckorna. 👍🏻
#hejdåköket En promenad runt byn på isbelagda gator och minusgrader. Och nu börjar isen krypa fram och lägga sitt täcke över sjön. ❄️ Jag tog en pw runt byn och runt Kyrksjön. Så fantastiskt vackert när sjön ligger spegelblank och man nästan inte ser vad som är sjö och vad som är himmel. Och från andra sidan sjön tronade kyrkan och klockstapeln så vackert. ❤️
#fiftyshadesof_nature Svåra beslut framför oss. Ska Embla gå på IES eller inte? 🤷🏼‍♀️
Efter att ha varit på Öppet hus där i dag känner jag mig mer förvirrad än innan.
Ja? Nej?
 • *Kategorier*

 • *Malins arkiv*

 • *Admin*